Onroerend goed

Doorhaling

Heeft u uw hypotheek helemaal afbetaald? Dan staat er nog een hypothecaire inschrijving van uw woning in het register van Kadaster. Deze inschrijving moet door de notaris stopgezet worden. Dit wordt ook wel het doorhalen van uw hypotheek genoemd.

Doorhaling

Als je een hypotheek afsluit, teken je bij de notaris de hypotheekakte. Deze wordt geregistreerd bij het Kadaster. Als een hypotheek is afgelost wordt de registratie niet automatisch uit het Kadaster gehaald. Het doorhalen of uitschrijven van de hypotheek gebeurt bij de notaris. De notaris zal een royementsakte opmaken. Met deze akte van royement (ook wel akte van doorhaling genoemd) wordt de registratie van je hypotheek bij het Kadaster ongedaan gemaakt.

Als je de volledige hypotheek aflost bij de geldverstrekker, kun je je hypotheek laten uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Hiervoor heeft u de borderel van inschrijving en een officiële brief van de geldverstrekker die aangeeft dat uw hypotheek volledig is afgelost.

Het doorhalen van een hypotheek is niet altijd verplicht. Als je je hypotheek volledig hebt afgelost, maar wel in het huis blijft wonen, is doorhalen geen verplichting.